Hæderskavalkade 2017

Årets hyldest 2017: Erik Clausen

Hvert år hylder SVEND en personlighed indenfor dansk film, og i 2017 var Erik Clausen hædersgæsten.

Erik Clausen er én af Danmarks største kulturpersonligheder, der med snart 15 instruerede film på sit CV, var én af de første til at vise “den lille mands”- historie på de danske filmlærreder.

Opvæksten med ufaglærte arbejderforældre, i 1940 og 50’ernes Sydhavnskvarter, har præget Erik i alt hvad han gennem sin snart 40 år lange karriere, som skuespiller og filminstruktør, har foretaget sig. Clausens fokus på at give den “lille mand” stemme, ses bla. i filmen De frigjorte, hvor han med sig selv i hovedrollen, skildrer den arbejdsløse arbejders afmagt.
Clausens “kamp” har dog ikke kun udspillet sig i hans virke som filminstruktør. I slutningen af 60’erne gjorde Clausen sig bemærket, da han sammen med bedstevennen, Leif Sylvester Petersen, gjorde oprør mod de etablerede gallerier, og udstillede kunst på gader og stræder.

På gaden var det dog ikke kun Clausen’s identitet som billedkunstner, der blev vakt. I 1969 kunne man rundt omkring i de Københavnske gader og baggårde opleve makkerparret med Clausen og Petersens gadecirkus, der med rod i den politiske venstrefløj, opførte forestillinger med grovkornet politisk satire. Samarbejdet mellem Clausen og Petersen, kulminerede i filmen Cirkus Casablanca, som samtidig også blev den første film, Clausen instruerede. Om det er klassekamp mellem to af 70’ernes centrale ismer; socialisme mod kapitalisme, Cirkus, Clausens engagement i det omrejsende rock-cirkus, Cirkus Himmelblå, Billedkunst eller Film, så har Clausen sig selv med i alt hvad han laver. De skæbner og fortællinger han skildrer i sine film, er typisk inspireret af virkelighedens, til tider, barske præmis og af mennesker fra hans eget liv.

I anledning af Erik Clausen Hæderskavalkaden under SVEND17 havde SAK arrangeret en særudstilling med mange af hans nyeste værker. Der er en klar sammenhæng mellem Clausens malerier og hans filmunivers. Erik Clausen kom selv til ferniseringen og holdt åbningstalen, hvor det også var muligt at købe Clausens værker på udstillingen.
Læs mere her

SVEND 2017 hyldede Erik Clausen, som filminstruktør, skuespiller, men viste også alle hans andre sider – som gøgler, billedkunstner og samfundsrevser.

Lørdag d. 26. august 2017
Cirkus Casablanca
Søndag d. 27. august 2017
Mennesker bliver spist
Mandag d. 28. august 2017
Villa Paranoia
Tirsdag d. 29. august 2017
Gallapremiere Aldrig mere i morgen’
Onsdag d. 30. august 2017
Min fynske Barndom
Torsdag d. 31. august 2017
De frigjorte
Fredag d. 1. september 2017
Ledsaget Udgang
Fredag d. 1. september 2017
Midt om Natten

SPONSORER

SVEND - HELE DANMARKS FILMPRIS KUNNE IKKE LADE SIG GØRE UDEN STØTTE FRA